Főoldal » Hírek » Mielőtt nekiállna, legyen figyelmes!
Mielőtt nekiállna, legyen figyelmes!

Mielőtt nekiállna, legyen figyelmes!

Az időjárás lassan-lassan a közelgő tavaszt idézi. Egyre többen kezdik el újra benépesíteni a hegyhátakat, kerteket, hogy birtokukon különböző, elsősorban növényekhez köthető tevékenységet végezzenek. Ennek részeként sokan a felgyülemlett ágaktól, levelektől, hajtásoktól égetéssel igyekeznek megszabadulni, azonban fontos észben tartani, hogy száraz idő esetén ez a könnyednek tűnő megoldás akár kiterjedt szabadtéri tűzhöz is vezethet! Ez a természeti és épített
környezetet jelentősen veszélyezteti, ráadásul egészségkárosító hatása is van, hiszen olyan vegyületek szabadulnak fel ilyenkor, amelyek belégzése hosszú távon akár maradandó károsodást is okozhat! Zala vármegyében 2021-ben és 2022-ben is követelt áldozatot a szabadtéri tűz. A baj kis odafigyeléssel megelőzhető.

A növényi hulladék égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor, hol (belterületen, vagy akár az adott település közigazgatási területén), és milyen időpontban lehet égetni. Kérjük, hogy aki égetni szeretne, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál! Ezek a rendeletek azonban nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos! Azonban a nem növényi hulladék égetése mindig és mindenütt tilos!

Hazánkban a levegő védelme érdekében tilos a lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése. A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése kizárólag növényegészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható.
Itt nem elegendő a szubjektív megítélés illetve pusztán a kényelmes megoldás választása. Ahol nem növény-egészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása.

Akár belterületen, akár külterületen kívánunk a növényi hulladéktól égetéssel megszabadulni, és ezt egyéb jogszabály megengedi, fontos, hogy:

Az a személy, aki az érvényben lévő tűzvédelmi szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet.

Gondolkodjunk alternatív megoldásokban! A zöldhulladék elszállítása, elszállíttatása, vagy a komposztálás ilyen megoldás, ezáltal pedig a környezetünket is kíméljük!

BAJ ESETÉN PEDIG A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMON KÉRJE A TŰZOLTÓK SEGÍTSÉGÉT!