Zalakaros testvérvárosai

Puchheim (Németország)

A München melletti kisváros, Puchheim egyidőben vette fel a kapcsolatot Zalakarossal és a fürdőváros közelében fekvő Nagykanizsával. A hivatalos testvérvárosi kapcsolat okiratba foglalására 1991-ben került sor, melyet megelőzően már számos kontaktus állt fenn. Az eltelt időszakban ezek a kapcsolatok csak elmélyültek és sokasodtak, nem csak a politika terén, hanem a civil szférában is. Zalakaros lehetőséget kapott utazásra, bemutatkozásra, idegenforgalmi értékeinek bemutatására. A város támogatást kapott kulturális, oktatási, szociális feladatainak ellátásához. A kapcsolatok kialakításában és aktív létfenntartásában nagy szerepet játszott és játszik a puchheimi Német – Magyar Egylet, mely szorgos közreműködése révén minden évben legalább egyszer sikerül találkozni a testvérvárosok lakóinak egymással, egyik évben Magyarországon, a másik évben Németországban. Kiemelkedő események voltak számunkra az Oktoberfest, melyen a Karos Táncegyüttes is felléphetett, valamint a testvérvárosi kapcsolatok 10 éves jubileumi ünnepsége mindkét településen.

www.puchheim.de

Asperhofen (Ausztria)

Az Alsó – Ausztriai településsel, Asperhofennel 1995 óta van Zalakarosnak testvérvárosi kapcsolata. A hosszabb – rövidebb megszakításokat tartalmazó kapcsolatban a két település vállalkozói, ill. önkormányzati testületei kerültek előtérbe. Legutóbb Zalakaros 1. írásos említésének 750. évfordulóján látogatott el az osztrák kistelepülés küldöttsége a fürdővárosba, ismerkedett a térség természeti értékeivel.

www.asperhofen.at

Budapest

Magyarország legkisebb és legnagyobb városa, Zalakaros és Budapest 2004-ben együttműködési szerződést írt alá, mely kiemelten kezeli a kulturális, sport, idegenforgalmi, gazdasági területeket és önkormányzati munkát.

www.budapest.hu

Olesno (Lengyelország)

A mintegy 10.000 lakosú délnyugat lengyelországi Olesnoval 2008-ban létesült partnertelepülési kapcsolat. Olesno az opoljei vajdasághoz tartozó Oleski megye fővárosa. Olesno a város, illetve a tartomány neve is,ahol mindkét egység vezetésének a székhelye van.

Olesno/Rosenberg Szilézia legrégebbi városai közé tartozik.

A város legfontosabb látnivalói közé tartoznak:

A város címere

A város zászlaja

További információk: www.olesno.pl