Főoldal » Hírek » Huszonöt éves barátság
Huszonöt éves barátság

A jubileumot a testvértelepülési együttműködés dokumentumainak megerősítésével, illetve az ahhoz kapcsolódó ünnepi műsorral tette emlékezetessé a két város.

Városunk az erre az alkalomra érkezett hivatalos delegációt és a puchheimi Német-Magyar Egylet tagjait, a bajor város lakóit és az ő karosi vendéglátóikat az általános iskolában rendezett ünnepségen köszöntötte.

Norbert Seidl, Puchheim polgármestere kiemelte: a két nép történelme sok közös vonást, rengeteg párhuzamot mutat, s komoly fordulópontok során találkozott is. Ezek között kiemelte a ’89-es határnyitást, valamint az Európai Unióhoz csatlakozást.

A testvérvárosi kapcsolat aláírása óta pedig baráti kötelékek fűzik össze a bajorokat és a magyarokat, s nagyon örül annak, hogy Zalakaroson ezt egy szoborcsoport (Szent István és Gizella szobra) is szimbolizálja.

- Hazánk fővárosáig, Berlinig is hosszabb utat kell megtennünk, és utaznunk kell akkor is, amikor ide, Zalakarosra jövünk. Berlinben ismerősöket, honfitársakat találok. Zalakaroson barátokat – emelte ki a kapcsolatok lényegét beszédében, hangsúlyozva: együttműködésre, sokoldalúságra, toleranciára épült a két település kapcsolata, mely példaként szolgálhat mindenki számára.

- Nekünk, karosiaknak ez a két és fél évtized rengeteg élményt és barátságot, szakmaiságot adott, melyet ezúton is köszönünk, ahogyan azt a sok támogatást is, melynek felhasználásával pozitív folyamatokat tudtunk elindítani, szép dolgokat megvalósítani. Nem lehet azonban szétválasztani a hivatalos kapcsolatokat és a rájuk épülő civil tevékenységet, ugyanis azok összefonódtak, szerves egységet alkotnak – jelezte ünnepi beszédében Novák Ferenc polgármester, hozzátéve: a kapcsolatok ápolásában oroszlánrészt vállalt a puchheimi Német-Magyar Egylet.

Mint mondta: intenzív együttműködésről beszélhetünk a két város esetében, nemcsak a polgárok, de a szakmai csoportok (óvoda, hivatal, iskola) és a művészeti csoportok esetében is.

Novák Ferenc az ünnepségen köszönetet mondott az előző puchheimi és zalakarosi polgármesternek is az együttműködés elindításáért és tartalommal való megtöltéséért, a beszédeket követően pedig a két jelenlegi polgármester aláírta az együttműködés megújításáról szóló dokumentumot.

A vendégek tiszteletére a Móra-iskola diákjai és a zeneiskola növendékei adtak műsort, majd Anna Nagel, a Német-Magyar Egylet vezetője is méltatta a baráti kapcsolatot, és az egylet ajándékaként 500 eurós támogatást nyújtott át Grófné Csatos Andreának, a Zalakarosi Kulturális Egyesület vezetőjének kulturális céljaik megvalósítására.

Egymás kölcsönös megajándékozását követően ünnepi vacsorával zárult az est, melyen fellépett a Bottal-fogó együttes, valamint operett műsorral is kedveskedtek a vendégeknek.

A jubileum tiszteletére a termáltó melletti parkban faültetésre is sor került az ünnep délelőttjén. A német és magyar vendégek tölgyfa ültetésével kívánták szimbolizálni a kapcsolat erősségét és tartósságát, a facsemete mellett pedig emlékkövet helyeztek el, mely minden látogató számára jelzi a fa különleges, egyedi értékét.

Zalakarosi Krónika