Főoldal » Programok » Vizes kalandok a könyvtárban és azon túl
Vizes kalandok a könyvtárban és azon túl

A könyvtár idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz, s pályázati támogatás segítségével színes programokat sikerült megvalósítani.

Horváthné Nagy Elvira, a könyvtár vezetője elmondta: az Országos Könyvtári Napok mottója idén a „Csak tiszta forrásból!” jelmondat volt, a rendezvénnyel vizeink védelmére, szerepének fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.

Ennek kapcsán hazánk gyógyvizeinek internetes bemutatását vállalta fel Rákhely András, a könyvtár informatikai szakembere.

- Azért erre a témára esett a választásunk, mert Zalakarosban, gyógyvizes településként, fontos szerepet játszik a víz.  Egy remek összeállítást láthattunk a gyógyvizek típusáról, hasznáról, Magyarország gyógyvizekben gazdag földrajzi adottságairól, a gyógyfürdők kialakulásáról, azok történetéről, a gyógyászati szolgáltatásokról. Végül a mai legnagyobb gyógyfürdőket tekinthettük át képekben. A résztvevő gyerekek segítséget és tanácsokat is kaphatnak könyvtárunkban kiselőadások, házi dolgozatok összeállításához. Ehhez kaptak egy remek példát és sok-sok hasznos információt – jelezte Horváthné Nagy Elvira.

Az éltető víz címmel játékos vetélkedőre is sor került a könyvtárban. A víz szerepe Zalakaros életében címmel Novák Ferenc polgármester tartott rendhagyó történelemórát a felső tagozatosoknak.

-          Az előadás célja az volt, hogy iskolánk tanulói egy  helytörténeti előadás során ismerkedjenek meg településünk történetével. Novák Ferenc sok időt töltött Zalakaros történetének kutatásával és a Zalakaros című monográfia egyik szerzőjeként is ismerhetjük. Zalakaros első írásos említésétől kiindulva mutatta be a település múltját. A melegvíz megtalálása, a fürdő építése, a gyógyvízzé, gyógyfürdővé nyilvánítás, majd a várossá váláson keresztül mutatta be a település életének jelentősebb állomásait. Közben sok-sok képet mutatott kivetítőn a régi épületekről, utcákról. Érdekes történeteket mesélt egykori eseményekről, itt élt vagy nálunk látogatást tett emberekről. Az előadás napjaink főbb programjainak és a közelmúltban létrejött fejlesztések eredményeinek bemutatásával zárult – foglalta össze a rendhagyó történelemórát a könyvtár vezetője.

Horváthné Nagy Elvira azt is elmondta: a könyvtári napok keretében adták át a díjakat és emléklapokat azoknak a tanulóknak, akik pályázatot adtak be „ A zalakarosi gyógyfürdő 50 éve” című pályázatra. Varga Ákos 6. osztályos tanuló egy fotógyűjteményt adott be, Kassa-Kovács Kolos 7. osztályos tanuló pedig a város történetét képekkel és főbb eseményekkel ábrázolt időszalagot készített. A 4. osztályosok egy kis csoportja egy közös képet rajzolt. A pályázatot egyébként meghosszabbították és kiegészítették egy újabbal, amely keretében eredetmondát lehet írni a zalakarosi gyógyfürdő keletkezéséről, a melegvíz megtalálásáról. (A részleteket lapunk más oldalán felhívás formájában is láthatják olvasóink – a szerk.)

A rendezvénysorozat talán legérdekesebb állomása a Könyves-Vizes Túra volt, melynek során Horváthné Nagy Elvira könyvtár vezető koordinálásával a résztvevők jó hangulatú sétát tehettek az iskolától az öko-tóig és onnan a fürdőhöz. Természetesen a túra útvonala és az ahhoz kapcsolódó kérdések is a víz köré szerveződtek. A séta során az Isteni Irgalmasság temploma melletti patakot, az öko-tavat és a mellette húzódó tanösvényt fedezhették fel a vállalkozó kedvűek. Vlasics István, a fürdő műszaki vezetője segítségével bepillantást nyerhettek a fürdő kútjainak működésébe, megtanulhatták, mi a különbség a termálvíz és a gyógyvíz között, miért nevezhetjük pozitív kutaknak a Zalakaros környéki kutakat, majd a fürdőtörténeti kiállítás megtekintésével zárult a kirándulás. Itt a Fürdő Kávézó tulajdonosai jóvoltából forró teával kínálták a résztvevőket, s a délelőtt kvízkérdésekkel zárult, a legügyesebbek minden jó feleltéért ajándék járt.

Az Országos Könyvtári Napok a könyves vasárnappal zárult, ahol ingyenes beiratkozási és kézműveskedési lehetőséget biztosítottak az olvasóknak.