Főoldal » Programok » Új kerékpárút szakaszt avathattak
Új kerékpárút szakaszt avathattak

Az ünnepélyes szalagátvágásra és bringás avatásra április 27-én került sor, az átadáson részt vett a horvát projektpartnert képviselő Mario Rajn, Krizevci polgármestere, Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere és Manninger Jenő kormánypárti térségi országgyűlési képviselő.

Az avatást megelőző tájékoztatón Tóth Enikő projektmenedzser arról tájékoztatott:  az Interreg Magyarország-Horvátország Együttműködési Program támogatásával, a horvátországi Križevci önkormányzatával közös pályázat révén közel félmilliárd forintból összesen 7,84 kilométernyi kerékpárút épült,ebből 2,94 kilométer Zalakaroson. Az építés mellett közös horvát-magyar kerékpár-turisztikai akcióterv is készült, illetve több szakmai fórumot, workshopot is tartottak. A közeljövőben többnyelvű térképet adnak ki, mely a térség kerékpáros útvonalait mutatja be, emellett aktív turisztikai programcsomagokat állítanak össze, amelyekkel kiszolgálhatják a különböző korosztályok igényeit. A Tour de Zalakaroshoz kapcsolódva pedig június 21-én nemzetközi kerékpárversenyt rendeznek Križevci és Zalakaros között.

Novák Ferenc polgármester arról szólt, hogy az elmúlt években Zalakaroson mind komolyabb érdeklődés mutatkozik az aktív és egészséges életmód, szabadidős programok iránt, ennek részeként jelentős a kerékpáros turizmus iránti érdeklődés.

Az igényeket és az ebben rejlő turisztikai lehetőségeket figyelembe véve az elmúlt években közel félmilliárd forintot költött az önkormányzat a kerékpáros turizmus fejlesztésére. Ebben az évben a város a Go Bike integrált városmarketing kampánnyal is erősíteni kívánja a kerékpáros érdeklődést. Így például 0. nappal és Szabadics Ride Warm-up partyval is bővül a Mapei Tour de Zalakaros, és gasztronómiai versenyt is hirdettek, amelynek keretében keresik Magyarország első bikefood ételét.

A vezető partner, Križevci önkormányzata képviseletében Mario Rajn polgármester méltatta az együttműködés jelentőségét, kiemelve: a zalakarosi önkormányzattól számos jó példát kívánnak átvenni a jövőben, főként a kerékpáros turizmus tekintetében, és az együttműködést is szeretnék magasabb turisztikai szintre emelni. Manninger Jenő ország­gyűlési képviselő arról szólt, hogy a térségben jelentős kerékpárút-hálózatot kívánnak létrehozni, mely a balatoni és horvátországi hálózatokhoz is csatlakozna. Mint mondta: a kerékpáros fejlesztések a város családbarát jellegét is tovább erősítik.

A beszédeket szalagátvágás követte, majd a turisztikai egyesület által szervezett Zalakaros Go Bike túra áprilisi programjának résztvevői nyeregbe pattanva ki kis próbálhatták a felavatott utat, hogy aztán további állomásukra, a zalamerenyei horgásztóhoz tekerjenek