Főoldal » Programok » Járványügyi tájékoztató
Járványügyi tájékoztató

A megbetegedéssel járó egészségügyi kockázat, illetve veszély miatt   kérjük, hogy fokozottan ügyeljenek a járványügyi intézkedések következetes betartására! Egyeztetés történt az intézmények (bölcsőde, óvoda, szociális és kulturális) vezetőivel az intézmény dolgozóinak Covid elleni védőoltással való átoltottságáról. Legmagasabb az önkormányzati dolgozóknál az átoltottság, közel 88 %, hasonlóan a Közösségi Ház, a Könyvtár, illetve a Turisztikai Nonprofit Kft. dolgozói körében is. A Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal, a SZASZ, a Zalakarosi Fürdő Zrt. közel, az óvoda, a Karos Park Kft. munkatársai az országos átlag szerinti arányban rendelkeznek védőoltással.

Az önkormányzat és annak intézményeiben, a dolgozók átoltottság arányainak, a védettségi kártyával rendelkezők, valamint a fertőzésen átesettek számainak ismeretében "a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről" szóló 599/2021.(X.28) számú Kormányrendeletben foglaltak alapján úgy döntök, hogy 2021. november 1-jétől egyelőre nem alkalmazom a Kormányrendelet 1. § (2) bekezdése által megfogalmazott településvezetői felhatalmazást, tehát a koronavírus védőoltás felvételét nem teszem kötelezővé az önkormányzati alkalmazottak és az önkormányzat intézményeiben dolgozók számára. Egyúttal tájékoztatom Önöket, hogy jómagam a 3. oltást is felvettem.

2021. november 3-tól a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal épületében a védőmaszk, illetve a bejáratnál kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. A fokozódó járványügyi megbetegedésekre figyelemmel kérjük – amennyiben lehetséges – az elektronikus ügyintézést tekintsék elsődlegesnek! Kollégáink telefonon a 93 340-100 számon, valamint e-mailben (hivatal@zalakaros.hu) folyamatosan rendelkezésre állnak. Kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal!

A Zalakarosi Óvodára és Bölcsődére vonatkozó járványügyi szabályok értelmében az intézményt csak egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja. A járványügyi helyzet romlása miatt 2021 november 22-től az óvodába és a bölcsődébe érkező gyermekeket a szülők a bejárati ajtóban adhatják át az átvételre kijelölt dolgozóknak. Az intézmény dolgozóinak a közös terekben kötelező a maszk viselése.

Felhívjuk figyelmüket a 484/2020. (XI. 10.) számú, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló Kormányrendelet 1. fejezet 1. és 2. §-ában foglalt – a maszkviselés szabályaira vonatkozó rendelkezésekre, különös tekintettel a 2. § (1) bekezdésbe foglaltakra „2. § (1) A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles

a) a tömegközlekedési eszközön utasként, illetve - a (3) bekezdés szerinti kivétellel - a tömegközlekedési eszközön történő munkavégzés során,

b) a pályaudvarok, az állomások, illetve a megállóhelyek utasforgalom számára megnyitott részein, valamint a személyforgalom lebonyolítására és kiszolgálására szolgáló azon munkahelyein, ahol az utasok és a dolgozók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek maszkot olyan módon viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.”

2021. november 20-tól az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.

Minden egészségügyi intézményben, tehát az orvosi rendelőkben is kötelező a maszkhasználat.

Az újabb erős járványhullámok megfékezéséhez kiemelten fontos az egyéni felelősség mind az oltásban, mind a védekezésben.

Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Ha a háziorvos szerint felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 

Azt ajánljuk mindenkinek, hogy hallgatva a szakértőkre, önkéntes döntés alapján oltassák be magukat! Minden hiteles egészségügyi és orvosi szakmai szervezet ezt ajánlja. Nyugodtan forduljanak háziorvosaikhoz, vagy a kórház orvosaihoz, amennyiben kérdésük van, vagy megerősítést szeretnének. Sokkal kisebb eséllyel betegedünk meg a koronavírus miatt, ha be vagyunk oltva, továbbá a veszélyes, illetve halálos szövődmények kialakulásának esélyét is csökkenti az oltás. A vakcina a legfőbb feladatát ellátja. Bár a delta variáns az oltottakat is megfertőzheti, súlyos szövődmények többnyire az oltatlanoknál alakulnak ki.

Bízunk benne, hogy a szakmai érvek hatására minél többen döntenek majd a védőoltás mellett.

Kérjük, hogy szorgalmazzák az oltások felvételét, működjenek közre a nagy(obb) mértékű védettség megszerzésében, aki még nem tette, az regisztráljon oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!

Zalakaros Város polgármestere