Főoldal » Programok » Biztató cikluskezdés után a válságkezelés hónapjai
Biztató cikluskezdés után a válságkezelés hónapjai

- Ha a kezdeti hónapokról beszélünk, minden bizonnyal a reményteli szóval illethetjük a történéseket. Hogyan indult az új ciklus a város gazdasági helyzetét, lehetőségeit, illetve az önkormányzati munkát illetően?

- Valóban nagy reményekkel és lehetőségekkel kezdtük az új önkormányzati ciklust. Ha kulcsszavakat használhatok, a remények, jó anyagiak, összetartó testület kifejezéseket emelném ki a kezdeteket illetően. Összeállt az önkormányzat gazdasági programja, elkezdődött a gyógyhelyi központ építése, a turisztikai mutatók rég látott magasságokba emelkedtek. Biztató tárgyalások folytak üzlet, idősek háza tárgyában.

Az összetartó testületi munka is kiemelkedő volt, sőt, most is az. Az egy irányba húzást jól mutatja például, hogy a legutóbbi sors testületi ülés 40 napirendi pontjának több mint félszáz határozatában (egy képvelő igazoltan hiányzott) nyújtott egyöntetű szavazást 7 órás építő jellegű vita után. Ezúton is türelmet kérek a képviselő-testület felé is, melynek tagjai egymás iránti tisztelettel, mindig a település érdekeinek figyelembevételével hozzák meg döntéseiket.

- És akkor jött a pandémia....Meglátása szerint hogy vizsgáztak az intézmények és a város lakói ebben a helyzetben? 

- Az első hullámot – kijelenthetem - sikeresen kivédtük. Maszkokat gyártottunk és osztottunk ki, fertőtlenítőszereket szereztünk be, a lakosaink alapvetően betartották a biztonsági előírásokat. Átgondoltuk a pénzügyi megtakarítások lehetőségeit gazdasági szervezeteinknél, intézményeinknél, hivatalunknál, és a szükséges lépéseket meg is tettük. Mindezekről folyamatosan tájékoztattuk városunk lakosságát is.

- És akkor jött a pandémia....Meglátása szerint hogy vizsgáztak az intézmények és a város lakói ebben a helyzetben? 

- Az első hullámot – kijelenthetem - sikeresen kivédtük. Maszkokat gyártottunk és osztottunk ki, fertőtlenítőszereket szereztünk be, a lakosaink alapvetően betartották a biztonsági előírásokat. Itt is  megköszönöm mindazok segítségét, helytállását, akik részt vettek bármilyen módon is a védekezési feladatok ellátásában.

Átgondoltuk a pénzügyi megtakarítások lehetőségeit gazdasági szervezeteinknél, intézményeinknél, hivatalunknál, és a szükséges lépéseket meg is tettük. Mindezekről folyamatosan tájékoztattuk városunk lakosságát is.

- Nincs olyan önkormányzat, melyet ne érintett volna anyagi szempontból súlyosan ez a helyzet, és látjuk, hogy sajnos nincs még vége. Számokban a járvány mit jelentett idáig a városnak? 

- A költségvetésben idén közel 330 millió forintos hiányt okoz a Covid-helyzet, és további 70-100 millió hiány jelentkezik jövőre. 2021-ben már nem jár kormányzati részről az idegenforgalmi adó (ifa) utáni egy forintos támogatás sem, ami 257 millió forinttal csökkenti a költségvetést.

Az veszélyhelyzet az idegenforgalmi adót és az iparűzési adót érinti legsúlyosabban. Az ifa esetén 265 millió volt az eredeti terv, ez csökkent 180 millióra. A befolyt adó itt 71 millió, plusz 103,6 millió forint állami támogatás a bevallott adó után.

Iparűzési adó tekintetében a 220 millió eredeti tervet 170 millióra csökkentettük, a befolyt adó október 31-ig 190,5 millió forint. Ennél az adónemnél a pandémia igazi hatása 2021-ben mutatkozik meg, mivel akkor kell beadni a vállalkozásoknak a 2020. évi bevallásokat. Itt közel 70 forintos adóhiányt prognosztizálunk.

A gépjárműadó önkormányzatokat megillető 40%-át ugyancsak elvonták, ez 10 millió forintos kiesést jelent Zalakarosnak.

Április 26-után nem kaptuk meg az idegenforgalmi adó után járó egy forint támogatást, közel 157 millió forint összegben.

Az áfa bevallási időszak módosítása miatt a beruházásaink után visszaigényelhető áfa összegét csak jövőre tudjuk realizálni. És szintén jövőre igényelhető az utolsó negyedévre bevallott idegenforgalmi adó után járó támogatás. Bár e tekintetben az újabb korlátozó intézkedések miatt nem számíthatunk jelentős összegre.

 A költségvetés kiadási oldala a bevétel kieséseknek megfelelően módosult. Takarékossági intézkedéseket vezettünk be, csökkentettük a működési kiadásokat. Beruházásokat, fejlesztéseket ütemeztünk át a következő évekre.

Soha nem fordult elő a fürdő 55 éves történetében bezárás, idén ezt is meg kellett élnünk sajnos a 15 szállodánkkal egyetemben tavasszal; most novemberben pedig ugyanez megtörtént.

A turizmusból élő települések – így Zalakaros számára is - anyagilag ez tragédia.

A járvány okozta helyzet ebben az évben mintegy 330 millió forintot jelent, beruházások, felújítások, karbantartások jelentős részének elmaradását. Egyetlenegy megkezdett, döntően pályázati forrásokból finanszírozott projekt fejeződik be, a gyógyhelyi. Itt a tervezett önrészünk előteremtéséhez kormányzati támogatást kértünk.

Mindezek mellett személyi, szervezeti változások történtek a fürdőn, a hivatalban, a turizmusban, a családsegítés területén.

- Nemcsak a tervezett bevételek elmaradása okoz nagy problémát, hanem a közösségeink működésének megnehezülése, megszűnése, kapcsolataink szűkülése is….

- Személy szerint is óriási problémaként élem ezt meg, úgy vélem, az Ön által említettek kihatnak mentális állapotunkra is. Elmaradt a 24. városnapunk, az idősek napja, most októberben jöttek volna bajor barátaink, elmaradnak adventi programjaink, csoportjaink találkozásai. Nincs mosoly az arcokon, ha volna is, eltakarja a maszk, nincs puszi, nincs kézfogás, nincs ölelés. Az emberek, a kapcsolatrendszereik, a közösségeik alkotják Zalakarost, ezért a jövőben sokat kell tennünk, hogy a város élő szövetét alkotó értékek visszaépüljenek.

- Mi a helyzet most a pályázatokkal? Milyen elvek, irányok mentén ad be esetleg új pályázatokat az önkormányzat?

- A régiek még futnak, újabbak elsősorban hazai forrásokat igényelnek; így pályáztunk a Modern Falvak (itt a település lélekszám a meghatározó) program által adott lehetőségre. Ebből kaptunk fogorvosi székre 3 millió forintot, kerékpárút építésre 31 milliót, és a tankerület a tornaterem felújítására 41 millió forintot. Itt eléggé behatároltak a lehetőségeink. Már folynak az előkészületek a következő időszak uniós forrásainak a lehívására.

- Öröm az ürömben, hogy az orvos-kérdés égető része, a háziorvosi megoldódott. Az ügyeleti kérdés megoldása hol tart?

- Fogorvosunk után állandó orvosunk is megkezdte munkáját, óriási erőfeszítéseket teszünk az orvosi ügyelet működtetéséért, beleértve az anyagiakat is. Utóbbiak végesek, nemcsak településünknek, hanem az ügyeletben résztvevő többi önkormányzatnak is. Jelezték felénk, hogy nem tudnak több pénzt biztosítani az ügyeleti ellátásra, így óriási teher hárul Zalakarosra. Ami biztató, hogy új egészségház építéséhez nyertünk el támogatást, az előkészítő munkák megkezdődtek.

- Ön a város hivatalos facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a járványügyi adatok alakulásáról. Miért tartja ezt fontosnak?

- Ez egyfajta pillanatképet ad a helyzetről, arról, hol tartunk most. Megmutatja, mi áll az intézkedések hátterében, de azt is, hogy a járvány bizony bennünket is érint, nem egy távoli veszélyről van szó.

- Meglátása szerint milyen 2021-es évnek néz elé a város?

- Nehéznek… nagy kérdés, hogy mikor szűnik meg a járványhelyzet. Azt is látjuk, hogy bevételeink - a jelenlegi intézkedések mellett - jelentősen csökkenni fognak. Januárban elmarad az újévi fogadás és a Magyar Kultúra Napja, ahol csoportjaink szoktak bemutatkozni, közösen ünnepelni. Egyet biztosan állíthatok: továbbra is igyekszünk képviselő-társaimmal együtt a legjobb tudásunk szerint dolgozni ezért a városért, és nagyon nagy szükségünk van arra az összefogásra, támogatásra, amelyet eddig megkaphattunk a város lakóitól. Ezt ezúton is köszönjük, bízom benne, hogy együtt ebből a nehéz helyzetből is ki tudunk lábalni.