Főoldal » Programok » Virágos zsűri szemlézte a várost
Virágos zsűri szemlézte a várost

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szervezőbizottság 2022. tavaszán 29. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország versenyt. Ebben az esztendőben is 5 települési kategóriában  – falvaktól nagyvárosokon át fővárosi kerületekig – lehetett nevezni, és történt a zsűrizés.

A verseny célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása.

A zsűri a szakmai értékeléskor fokozottan ügyel a meghatározott szempontokra, íme néhány:

-          a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére

-          a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre

-          a település zöldfelületi programjára, fejlődésére

-          közösségi részvételre

-          turisztikai jelentőségre és felkészültségre, látogató és vendégbarát szemléletre

-          korszerű hulladékgazdálkodásra és megújuló energia felhasználására

A fentieken túl sok-sok szempontnak kell megfelelni, de mindenekelőtt a település zöldfelületeinek minősége a legfőbb bírálati szempont, mely a növényalkalmazást, burkolatokat, utcabútorokat, és a fenntartás tervezettségét és minőségét veszi kulcsfontosságúnak.

 

2022. júliusi 19-én látogatást tett városunkban a Verseny Bírálóbizottsága. A szakemberekből álló csoportot a városházán fogadták, Lancsák Lajos Nagykanizsa nyugalmazott főkertészét, Konrád-Németh Cecília Nagykanizsa jelenlegi főkertészét, Lancsákné Kámán Terézia kertészmérnököt és Szendrei Lilla Phd biológust. A köszöntés után a Karos Park Kft. bemutató előadása következett, ahol a parkfenntartás sokrétű munkálatairól, településtisztasági feladatokról, közmunka programról, hulladékgazdálkodásról, környezeti nevelésről és az önkormányzat terveiről, stratégiáiról esett szó, majd gyalogos és autós útvonalon szemlézték városunkat. Előkelő eredmény született, a pontszámok és látottak alapján  a zsűri javaslatot tett, miszerint Zalakaros méltó arra, hogy a fő zsűri is szemrevételezze a települést.

A főzsűri célja, hogy tájékozódjon a város elért eredményeiről, szubjektíven vizsgálva az összképet, továbbá mérlegeli, hogy a nemzetközi megmérettetés (Entente Florale Europe) kritériumainak megfelel-e a település.

A magas rangú grémium augusztus 18-án érkezett hozzánk, képviseletében Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök, környezetvédelmi szakmérnök,  Entente Florale Europe nemzetközi zsűritag, és Mármarosi Sándor kertészmérnök, Tatabánya főkertésze, a Virágos Magyarország területi vezetője tekintette meg városunkat.

A forró nyári napon Novák Ferenc Zalakaros Város polgármestere, Biczó Tamás a Karos-Park Kft. ügyvezetője és Bors Mária a kft. kertésze fogadták a szaktekintélyeket, majd az előírásoknak megfelelően gyalogosan és autóval járták körbe Zalakarost. Elismeréssel szóltak a hagyományosnak számító kannavirágainkról, melyből 30 ezer darab díszlik a virágágyakban. A Termáltó és Ökopart és az új rendezvénytér sokszínű és látványos évelő beültetéseit méltatták, továbbá az évelőkkel körülvett SUD-okat (vízgyűjtőket), melyek hazánkban újdonságnak számítanak. Európai tendencia az egynyári virágok visszaszorítása az évelő ágyások javára.

Ebben az évben megvalósult Livings Garden projekt is tetszés aratott és elimerésüket fejezték ki, melyben a biológiai sokszínűség elősegítése érdekében vadvirágos rét, illetve az állatok számára élő- és búvóhelyek kerültek kialakításra a Termáltó és Ökopart környezetében. A virágos rétet, különlegességként említették, hiszen külföldön ez már szinte kötelező elem, Zalakaros pedig az elsők között van Magyarországon, aki ilyen biodiverzitást bemutató projektbe fogott.

A verseny végeredménye őszre várható.