Főoldal » Programok » Újra őröl a pálos malom

A három tarka macska még beszerzés alatt ugyan, a malom azonban már teljes pompájában áll, sőt újra őröl is – mindezt Szabadics Attila jelentette be szeptember 12-én (utalva a népszerű gyermekdal szövegére is), amikor a zalamerenyei pálos malomnál megtarthatták a malom felújításának végét jelző avatási ünnepséget.

Az itt elénk táruló épület nem pusztán tégla, kő, fa átgondolt rendszere, hanem a természet–ember–teremtő akarat hármasságát magában összpontosító szimfónia. Egy kisebbfajta csoda – fogalmazott az átadáson Ódor László, Zalamerenye polgármestere.

Ahogy mondta: mai világunk a gyorsaságról, az egyszer használatos és újra hasznosítható produktumokról, gazdaságosságról és érdekekről szól, melyben elvesznek a régi idők értékei.

Itt, a Sásréti Birtoknál megfordult a világ kereke. Emberek egy kis közössége a pozitív akarat mellé állt, amely megfogant Szabadics Atillában, mert mellette állt a családja, akik erősíthették benne az elképzelést. Mellé állt egy tervező-művész Józsa Attila, aki az álmot áthozta a realitás világába, s mellette állt a J-Terv Kft. csapata és alvállalkozói, akik a papírlapról a térbe emelték munkájuk által az álmot. S az álom megvalósulását elősegítték még Tamás Péter malomépítő szakember, Mayer József kertész, s Tóth Albert, akinek köszönhetjük a birtok tavát. Név szerint szeretném megemlíteni dr. Karlinszky Balázs levéltárost, aki a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár igazgatóját, aki kutatómunkájával megőrizte az utókornak a zalamerenyei pálos malom emlékét – méltatta a malom újjáépítésében részt vállalók munkáját a polgármester.

Az építmény nem csupán külső-belső megújuláson esett át: a tulajdonosok arra is törekedtek, hogy életet leheljenek az épületbe, ezért a malmot őrlésre is alkalmassá tették. A malmot dr. Háda László plébános áldotta meg. Az első őrléshez a zsilipeket a környező települések polgármesterei: Novák Ferenc Zalakaros, Koma László Garabonc és Ódor László Zalamerenye első emberei nyitották meg. A lezúduló víz működésbe hozta a malomkerekeket, melyeknek segítségével az őrlő berendezés dolgozni kezdett. Az első zsák búzát a tulajdonos, Szabadics Attila öntötte fel a garatra.

Forrás: Zalakarosi Krónika