Főoldal » Programok » Nagykorú lett a város

A város napi központi program részeként köszöntötték azokat a kisgyermekeket, akik az elmúlt egy esztendőben születtek; őket Novák Ferenc polgármester és Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester fogadta karosi polgárrá.

Az aprónépek – Ács Noé, Balogh Lia, Bánfai Ádám, Darabont Gergő, Deutsch Boróka, Dömötör Zora, Gulyás Sára, Hári Dominik, Horváth Frida, Hózensteiner Maja, Kéri Márk Máté, Krégár Viktória, Magyar Zalán, Marton Bálint, Orsós Viktória Jázmin, Polai Kristóf, Székely Mici Eszter, Takács Ádám, Torma Laura, Urbanics Dániel, Vida Szilárd – szüleik társaságában érkeztek a színpadra, ahol Fodor Balázs diakónus megáldotta őket.

Áldás az aprónépre

Mint kiemelte: a gyermekek rászorulnak a felnőttek segítségére és fontos, hogy „velük született adományaikat, erkölcsi, szellemi és fizikai képességeiket kifejlesztve, áldásosan jussanak el az emberi és a keresztény érettségre. Hívjuk le rájuk Isten áldását, hogy mi magunk is szorgosan gondoskodjunk oktatásukról, ők pedig szívesen fogadják a tanítást”.
A diakónus az Úristen jóságába ajánlotta zalakaros legifjabb polgárait, ahhoz kérve erőt számukra, hogy „amikor felnőnek, az emberek között mutatott jó magatartásukkal, a Szentlélek erejének közreműködésével, Krisztus tanúivá váljanak a világban, terjesszék és védelmezzék a hitet”.
– Őrizzen meg titeket az Úr, és gyarapítson szeretetével, hogy méltón éljetek ahhoz a hivatáshoz, amelyre meghívott titeket – zárta szavait Fodor Balázs.
Ezt követően a nagykorúvá cseperedett fiatalokat is köszöntötték. Tizennyolcadik születésnapját ünnepli idén Karoson Bartók Katinka, Czinderi Krisztián, Fenyvesi Gergő, Friskó Zsófia, Hajós Franciska, Hosszú Marcell, Ivanics Anna, Kocsis Vivien, Kovács Gergő, Marton Sára, Morvai Dominik, Neidhart Dominik, Patányi Anikó Lilla, Schneider Sarah és Tolnai Máté.

Szent János Pál szobra

A 18. születésnapját ünneplő várost a testvértelepülések vezetői is köszöntötték a kertmoziban rendezett gálán. Sylvester Lewicki, a lengyelországi Olesno polgármestere lelkesen szögezte le, hogy fantasztikus volt hallgatni a nemzeti himnuszt együtt éneklő magyarokat.
– Gratulálok ahhoz a szokáshoz is, amivel itt találkoztam először – folytatta gondolatait –, s javasolni fogom, hogy otthon is vezessük be az újszülöttek köszöntését és megáldását. Szép gesztus ez, főleg ebben az összeurópai demográfiai krízisben.
A polgármester kiemelte, Zalakaros és Olesno szoros barátsága hétéves évfordulóját ünnepli, az együttműködés pedig sikeres és folyamatosan fejlődik például a kultúrában vagy az ifjúsági szervezetek, csoportok között. És nemcsak hivatalos szinten érhető tetten a jó kapcsolat, hanem az emberek körében is. Nemrégiben például odahaza sétált egy parkban családjával, az ajándékba kapott I love Zalakaros feliratú pólóban, amikor váratlanul egy kedves hölgy kezdett integetni több száz méterről. Kiderült róla, hogy magyar, sőt, zalai, másnap pedig lelkes beszámolót tett közzé blog bejegyzésében, megemlítve ezt a találkozást is.
– Ez is jól illusztrálja a két közösség közelségét. Nagyon erős tehát a barátság – tette hozzá Sylvester Lewicki, aki invitálta a zalakarosi fiatalokat a jövő évi ifjúsági világtalálkozóra, amelynek helyszíne Olesno lesz. A programra 2,5 millió résztvevőt várnak.
A lengyel polgármester ajándékot is hozott. A Szent János Pál pápát ábrázoló, két éve felavatott olesnói szobor kicsinyített, emlékplakettben őrzött másolatát, amelyet Novák Ferenc vett át.

Békés Európa

Norbert Seidl, Puccheim polgármestere arról beszélt, Európában most nagy a bizonytalanság, például a görögök problémája jelent kihívást, ezért a barátság és a béke megőrzése talán a korábbiaknál is fontosabb.
– A gondokból kijut Magyarországnak is, főleg a menekültekkel kapcsolatban. Ám az Európai Unióban e kihívásra együtt, közösen kell válaszolnunk, minden tagállamnak részt kell vállalnia a megoldásban. Már csak azért is, hogy a felnövekvő fiatalok egy békés Európában találják meg a jövőjüket. Ehhez segít hozzá az iskoláink közötti kapcsolat, amely megteremti az alapjait a barátságnak és a hosszú távú együttműködésnek.

Ennyi ember nem tévedhet

A város napi ünnepen dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár személyes kötődését hangsúlyozta, hisz’, mint mondta, a most 18 éves város fejlesztésének maga is részese lehetett, például az első Orbán-kormány idején, amikor a Széchenyi Terv forrásaiból dinamikus előrelépés kezdődhetett az egészségturisztikai területén.
Az is kiderült, hogy 2000-ben Ruszinkó Ádám is csobbant Karoson. Akkor már fél éve dolgozott az államigazgatásban, de az itteni termálmedence avatója volt az első lehetősége, hogy egy hivatalos programot követően megmártózzon valahol. Így saját „leg”-ként tartja számon Zalakarost, amelyről megjegyezte: jó megtapasztalni, hogy a turizmusra alapozva milyen virágzó város jött létre a zalai dombok ölelésében.
– A 18. születésnap mellett idén lesz egy másik jubileum is, hamarosan ismét ünnepelhet a közösség, hisz’ 50 éves a fürdő. Ez a komplexum mára ötezer négyzetméteres vízfelületével Magyarország hatodik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, a település pedig elismert gyógyhely lett. Öt évtized alatt 27 millióan fordultak meg itt. Ennyi ember nem tévedhet, ez fantasztikus szám, nagyon szép eredmény.
A helyettes államtitkár kiemelte: Zalakaros évek óta ott van az ország legnépszerűbb tíz települése között. A németek mellett sokan érkeznek a szomszédos országokból is, de a város fejlődéssel együtt is megőrizte kedves, élhető léptékét, családias báját.
– A településen jól sáfárkodtak az uniós forrásokkal is, az előző ciklusban több mint 2 milliárd forint fejlesztési forrást nyertek el, ami kiemelkedő eredmény. A többlépcsős fürdőfejlesztéshez kapcsolódva szállodák és kerékpárutak épültek, új szolgáltatások jelentek meg, hamarosan pedig új, ezúttal ökoturisz-tikai attrakcióval gazdagodik a város, hisz’ befejezéséhez közeledik a Termáltó és Ökopart projekt. Mindebből is látszik, hogy Zalakaros erőforrása ma már nemcsak az éltető gyógyvíz, hanem az alkotó kreativitás is.
Ruszinkó Ádám szerint az itt élő emberek kedvességükkel, figyelmességükkel maguk is részesei a turizmusnak, s ami jó a vendégnek, az jó a település lakosainak is, mert a turizmus nemcsak várost, hanem közösséget is épített Zalakaroson. Mindez, folytatta a gondolatot, olyan gesztusokból is lemérhető, hogy az ilyen ünnepi alkalmakon a város köszönti új vagy éppen nagykorúvá cseperedett polgárait, ezzel is hangsúlyozva értéküket.
– Ebben az országban elég sokan szenvedünk különféle betegségekben, az ifjak például gerincferdülésben, korai elhízásban, és úgy gondolom, a kiváló karosi sporteredmények azt példázzák, itt valóban odafigyelnek a felnövekvő generációk egészségére. A fiatalok pedig példát adnak, mozgósítanak másokat is az egészséges életmódra.
A helyettes államtitkár végezetül leszögezte: példaértékű a város, illetve a szolgáltatók, vállalkozók együttműködése. Az uniós milliárdok mellett a tehetséges vállalkozók és az önkormányzat kiváló partnersége is fontos a sikerekhez. Zalakaros tehát az emberi erőforrásait tekintve is nagykorúvá vált – zárta beszédét a turisztikáért felelős helyettes államtitkár.

Történelmi korszak

Novák Ferenc polgármesteri, tavalyi ünnepi beszédét idézve megállapította, a település történelme két nagy részre bontható: ami volt a fürdő születése előtt, illetve mindaz, ami ezt követően jött létre.
– Tehát a korszakhatár 1965. Ettől az időponttól számítunk a világban. Persze, ez akkor fontos csak, ha az ismertségünket nézzük. De meggyőződésem, hogy – bár erre mindenki büszke –, az élet minőségét nem ez adja. Nem a hírnév, nem a gazdagság adja az élet esszenciáját, nem biztos, hogy egy afrikai gyermek nem boldogabb, mint egy New York-i. Természetesen a hírnév – főként az elért, valós eredményekre alapozva – jogos, megérdemelt büszkeséggel tölthet el bennünket. Így az is, hogy amennyiben a turisztikai eredményeinket, a település tisztaságát, virágosítását, közbiztonságát nézzük, a legjobbak között vagyunk Magyarországon.
A polgármester ezután rövid történelmi áttekintést adott arról, hogy mi történt 1965-ig. Mint mondta, bár túléltük a törököt, a két világháborút, ugyanakkor aggasztó jelek mutatkoztak a 60-as években. Nemcsak azért, mert az egyik legkisebb lélekszámú település volt Zalakaros a térségben, hanem mert folyamatosan csökkent a lélekszám. Ha valami rendkívüli nem történt volna, az átlagos zalai aprófalvak sorsára jutott volna a település.
– De 50 évvel ezelőtt megtörtént a rendkívüli: a kőolajkutatások melléktermékeként feltörő vízre alapozva felavatták az első medencét. És hogy ezt mit jelentett? Most látjuk csak igazán. Azóta folyamatosan gyarapodik Zalakaros lakossága, a várossá nyilvánítás óta pedig megduplázódott. Ötven éves a fürdőnk. Fél évszázad, két nemzedék. De ehhez kötődően van még egy nagyon jelentős évfordulónk: 40 éve adták át a fedett fürdőt. Ezzel vált egész évessé a fürdő működése, s ez egy nagyon fontos fordulópont a településünk gazdaságát meghatározó létesítmény esetében. Két és fél magyar-országnyi ember – kimondani is sok, de ennyien látogatták meg fennállása alatt a létesítményt. Lehet-e azt mondani, hogy Zalakaros egyenlő a fürdővel? Nos, lehet, de én úgy gondolom, azért Zalakaros több mint a fürdő.
Novák Ferenc beszédében felidézte a fürdő történetének fontosabb állomásait, kiemelve, hogy ma már 98 százalékban a település tulajdonában van a gazdasági társaság, így a közösség képviselői határozhatják meg a stratégiát, amelyben szinkronitásban kell, hogy legyenek a települési és a fürdőbéli érdekek.
– A pozícióink nem rosszak – emelte ki Novák Ferenc –, s kivételes helyzetben vagyunk. Nincs migráció, gyakorlatilag nincsenek hátrányos helyzetű tömegek, minimális a munkanélküliség. Mindezt az ország 95 százaléka nem mondhatja el magáról. Jelképesen azt is mondhatnám, van, akinek a holdsugár is elérhetetlen, ránk pedig szó szerint süt a nap… A kulcskérdés az, hogyan tovább. A mostani időszak után, azaz 2020-at követően, már nem lesznek ilyen lehetőségek, vége lesz a pénzosztásnak, ezért is kell alaposan átgondolnunk jövőnket.
A polgármester ezután az elmúlt évek eredményeit sorolta. Ezek közt például azt, hogy a turizmusban megállították a néhány éve folyamatosan csökkenő vendéglétszámot, s ezt a fürdő látogatottsága, illetve az ifa-bevételek is mutatják. Emellett befejeződött a közösségi közlekedés 2009 óta tartó megújítása, elkészült a tóhoz vezető kerékpárút és beadták a folytatására is a pályázatot.
Novák Ferenc megemlítette a civil és közösségi fejlesztéseket, az egészségügyi ellátás biztonságát, a sportban, az oktatásban és a kultúrában elért eredményeket is, majd a jól működő nemzetközi kapcsolatokról beszélt.
– Történelmi korszakot élünk ma? Igen. Nemcsak az európai identitás, a migráció, a magyarság fogyása, a gazdasági és talán társadalmi válságból való kilábalás kulcskérdés ma. Fontos, hogy milyen célokat tűzünk ki a következő fél évtizedre, miként tudjuk azokat megvalósítani, hogy Zalakaros - lakóhelyünk, otthonunk - az ország fejlődésének élvonalába tartozzon továbbra is, s jó legyen itt élni. Ez az igazi kihívás.

Kitüntetések

A képviselő-testület díszpolgári címet idén nem adományozott. A Zalakarosért díjat Tatár Csaba kapta, eredményes és példaértékű közösségépítő, kultúraközvetítő szerepéért. A Zalakaros Közszolgálatáért elismerést Biczó Tamás érdemelte ki, a Karos–Park Kft-ben végzett példaértékű és lelkiismeretes munkájáért. A Zalakaros Turizmusáért és Vendéglátásáért kitüntetést Mozsolics Józsefnek adták át, a fürdő vendégeinek magas színvonalú gasztronómiai ellátásáért. Zalakaros kulturális díját a zalaszentjakabi Varga család kapta, a különböző művészeti csoportokban való példaértékű tevékenységéért. A sport elismerést a Karos Sprint Úszóklub triatlon csapata vette át, a különböző versenyeken elért kimagasló eredményeik jutalmáért. A kiváló tanuló cím Horváth Tamarának járt, példás magatartásáért, kiemelkedő szorgalmáért, kiváló tanulmányi eredményeiért, kimagasló sportteljesítményéért, művészeti csoportokban végzett színvonalas kulturális tevékenységéért, példamutató közösségi munkájáért, Zalakaros ifjú tehetségének pedig Kovács Lucát választották, hasonló indokok alapján. A két fiatal már a tanévzáró ünnepségen átvehette az elismerést. A Zalakaros emlékplakettel a fennállásának 85. évfordulóját ünneplő Önkéntes Tűzoltó Egyesületet tüntették ki, amelynek tagságára – a méltatás szerint – mindig lehetett számítani, az árvízvédelemtől a különböző versenyeken való részvételeken át a közösségi rendezvényeken való aktív közreműködésig.

Önfeledt szórakozás

A pénteki városi ünnepet kétnapos, önfeledt szórakozást és minőségi kikapcsolódást szolgáló fesztivál követte, amelyen részt vettek a testvérvárosi küldöttségek is.
Amint a hivatalos önkormányzati tájékoztatóból kiderül, Puchheimmel a legrégebbi és a legkiterjedtebb a testvérvárosi kapcsolat, itt élő civil kapcsolat is kialakult, évente látogatják egymást a két város lakói, s rendszeres a hivatali, valamint a művészeti és sport együttműködés is. A kapcsolatok kialakításában és aktív létfenntartásában nagy szerepet játszott és játszik a puchheimi Német– Magyar Egylet, amelynek szorgos közreműködése révén minden évben legalább egyszer találkoznak Zalakaros és Puchheim polgárai.
A másik delegáció Olesnóból érkezett, amely legújabb testvérváros. Az elmúlt években Zalakaroson fellépett a közel 50 fős fúvós együttesük, a karosi női kórus pedig Lengyelországban tett látogatást.
A három nap során kitűnő műsor szórakoztatta a helyieket és a vendégeket. Fellépett – mások mellett – az Orfeum, A Pesti Mulató – Nagy Gatsby Show című műsorával, olyan sztárokkal, mint Veres Mónika Nika, Gondi Helén és Berkes Olivér, volt bál, tűzijáték és a három nap során színpadra állt számos helyi kulturális csoport, gazdagítva a központi ünnepség, illetve a hétvégi programsokadalom kínálatát.