Főoldal » Programok » Lengyel-magyar két jó barát
Lengyel-magyar két jó barát

A két település tíz évvel ezelőtt, Olesno várossá válásának 800. évfordulóján írta alá azt a dokumentumot, melyben a két város partnerséget fogad kulturális, gazdasági, turisztikai területen egyaránt.

Az évtizedes barátságot most az együttműködési dokumentumok újbóli aláírásával erősítette meg Sylwester Lewicki, Olesno, és Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. Az esemény díszvendége Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete volt.

A nagykövet emlékeztetett arra: a magyarok és a lengyelek a történelem során mindig is szolidárisak voltak egymással, s az, hogy jelenleg több mint 140 testvérvárosi szerződés van érvényben a két nép között, azt mutatja, hogy ez a barátság erős és máig fennmaradt. A nagykövet kiemelte Olesno és Zalakaros példa értékű kapcsolatát, s ezt tette a két város polgármestere is.

Mindketten úgy értékelték: az elmúlt tíz évben sikerült valódi tartalommal és emberi kapcsolatokkal kitölteni, tartalmassá tenni a szerződést. Sylwester Lewicki ebben kiemelte Novák Ferenc szerepét, és elmondta: a maguk részéről arra törekednek, hogy a fiatalokat is mind jobban bevonják az együttműködésbe, hiszen az elkövetkező évek további kapcsolatait az ő hozzáállásuk határozza meg.

Novák Ferenc pedig azt a hitet méltatta, amellyel a lengyelek munkájukat végzik, mindennapjaikat élik. Hangsúlyozta: ez az erős hit tudja életben tartani a partnerséget is, s mindketten kölcsönösen egyetértettek abban, hogy a jelenlegi, jól működő kapcsolatot érdemes tovább vinni, mélyíteni, hogy még sok évtized múlva is ünnepelhessék azt.