Főoldal » Hírek » Lakossági tájékoztatás

Tisztelt Lakosság!

Tisztelt Szállásadók!

Március 3-án tájékoztattuk a tisztelt lakosságot és a szállásadókat, hogy Zalakaros Város Önkormányzat Képviselőtestülete rendkívüli ülésén úgy döntött, az önkormányzat közvetlenül oly módon is tudja segíteni a menedékkérőket, hogy az Ukrajna területéről érkezett elszállásolt ukrán állampolgárokat mentesíti az idegenforgalmi adó megfizetése alól.

Akkor jeleztük, a rendkívüli helyzetben a képviselőtestület gyors döntést hozott, de az is előfordulhat, hogy központi jogszabály rendezi a menedékkérőkkel kapcsolatos idegenforgalmi adó kérdését. Ez megtörtént.

A Magyar Közlöny 2022. március 7-i 44. számában megjelent a veszélyhelyzet ideje alatt a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény idegenforgalmi adóra vonatkozó szabályainak eltérő alkalmazásáról szóló 87/2022. (III. 7.) Korm. rendelet. A Korm. rendelet 1. §-a értelmében 2022. február 24-étől nem kell alkalmazni a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 30. §-át az Ukrajna területéről 2022. február 24. napján vagy azt követően érkezett olyan magánszemély esetén, aki a Magyarországra érkezését megelőzően jogszerűen tartózkodott Ukrajna területén. Ez azt jelenti, hogy az Ukrajna területéről 2022. február 24. napján vagy azt követően érkezett olyan magánszemély, aki a Magyarországra érkezését megelőzően jogszerűen tartózkodott Ukrajna területén, nem tartozik az idegenforgalmi adó hatálya alá, így neki idegenforgalmi adót nem kell fizetnie, a szállásadónak pedig nem keletkezik a kormányrendelet hatálya alá tartozó személy elszállásolása után adóbevallási kötelezettsége.

A központi szabályozással az önkormányzati rendeletmódosítással bevezetett adómentesség okafogyottá vált, így azt a képviselőtestület március 10-i ülésén hatályon kívül helyezte.

 

Zalakaros Város Önkormányzata