Főoldal » Hírek » „Kútamnesztia” - tájékoztatás
„Kútamnesztia” - tájékoztatás

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 2016. évben történt módosítása lehetővé tette a 1996. június 01. és 2016. június 04. között engedély nélkül létesített vízilétesítmények bírság nélküli legalizációját 2018. december 31-ig.

Tehát a fenti időszakban engedély nélkül létesített vízkivételi létesítmények esetén lehetőség van fennmaradási engedély benyújtására bírság kiszabása nélkül.

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet 24. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges az alábbi vízilétesítmények létesítéséhez:

-  kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

  1. 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,
  2. épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja, és
  3. nem gazdasági célú vízigény;

-  a 2. pontban szereplő házi ivóvízigény kielégítését szolgáló kúthoz tartozó, víztisztítási feladatokat ellátó vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez;

-  az 500 m3/év mennyiséget meg nem haladó, kizárólag háztartási szennyvíz tisztítását és a tisztított szennyvíz elszikkasztását szolgáló vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez.

 

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa szerint az ingatlanán engedély nélkül létesített, a fenti felsorolásnak megfelelő vízilétesítmény található, 2018. december 31-ig bírság kiszabása nélkül kérelmezheti a létesítmény fennmaradását.Jelen tájékoztatással és az engedélyezési eljárással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Városfejlesztési Osztályhoz dolgozóihoz.