Főoldal » Hírek » KULTURÁLT KUTYATARTÁS SZABÁLYAI
KULTURÁLT KUTYATARTÁS SZABÁLYAI

 

KULTURÁLT KUTYATARTÁS SZABÁLYAI

A kutyások és „nemkutyások” között kialakuló feszültségekért legtöbbször a felelőtlen kutyatartók okolhatók. Ezen próbáljunk meg együtt, együttes erővel változtatni! A következő tájékoztatással szeretnénk felhívni a figyelmet a felelős kutyatartásra.

Sok gondot okoznak azon kutyások, akik nem törődve mások jogaival, önálló sétára engedik kedvencüket, így nem csak kellemetlenséget okozhatnak, - például a gyerekkel, vagy a pórázon kutyát sétáltatóknak - hanem még veszélyeztethetik is őket! Minden gazdának kötelessége megfelelő kerítéssel megóvnia kutyáját és környezetét.

Közterületen kutya csak pórázon vezethető. Szabadon engedni kizárólag kijelölt kutyafuttatókon volna szabad, de mivel ebből nem áll túl sok rendelkezésünkre, így a gazdik különféle zöld területekre hordják hancúrozni kutyáikat. Kutyásnak és "nemkutyásnak" is sok bosszúságot okoz a nem behívható, neveletlen, esetleg agresszív, szabadon rohangáló jószág. Ha ilyet tapasztalunk, hívjuk fel a Tisztelt Tulajdonos figyelmét arra, hogy törvényt sért és veszélyezteti a kutyáját, illetve másokat is. Mindenki hallott és tud mesélni balesetekről. Közös érdekünk, hogy ez változzon!

„Kulturkutyás” alapgondolat, hogy kedvencünk bármilyen barátságos is legyen, soha ne engedjük oda kérdés nélkül senkihez. Kiváltképp ahhoz ne, aki gyerekkel van. Lehet, hogy kedvesen mosolyogva gyönyörködik bennünk, de az közel sem jelenti azt, hogy szeretne szőrös is lenni.

Kutyával sétálóhoz se engedjük oda egyeztetés nélkül ebünket! Először mindig beszéljünk a kutya vezetőjével. A mi kutyánk lehet, hogy barátságos, de közel sem biztos, hogy a másik eb is az.  De az is lehet, hogy a gazdája (sokféle oka lehet) adott pillanatban nem venné szívesen az összeengedést.

A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó köteles a közterületről eltávolítani. Ugyan a kutyatulajdonosok többsége sajnos még nem tud róla, de a kutyapiszok feltakarítása közterületen kötelező és szankcionálható is! Kutyást és „nemkutyást” egyformán zavar, ha a szomszéd által kiengedett, vagy egy arra sétáltatott eb, az általa ápolt és rendben tartott kiskertet/területet összepiszkítja. Szintén vigyázzunk, hogy kutyánk más tulajdonában ne tegyen kárt! Figyeljünk oda, legyünk tekintettel a másikra!

 

A felelős állattartás 7 aranyszabálya: 

Felelősség 

A felelősség arra vonatkozik egyfelől, hogy az állat jólétéről gondoskodjunk, tartalmas és boldog életet biztosítsunk számára, másfelől arra, hogy állatunk ne okozzon kellemetlenséget sem embertársainknak, sem más állatoknak.

A felelős állattartás egyik fontos része az egyedi azonosítás, melynek a legkorszerűbb módja a mikrochip beültetés. Fontos, hogy a chipet beültetés után regisztráltatni is kell az állatorvossal, különben nem ér semmit!

Szeretet

Végy egy kiskutyát, s pénzeden megvásároltad a rendíthetetlen szeretetet. Ez a szeretet azonban legyen kölcsönös!

Táplálás

Az állatnak is táplálékra van szüksége az életben maradáshoz, energiára a mozgáshoz. Ezért fontos számára a jó, megfelelő mennyiségű, minőségű élelem és természetesen az ivóvíz biztosítása.

Mozgásigény

A kutyáknak életelemük a mozgás. Az egyes fajták mozgásigénye eltérő és függ az életkortól is. Nem hanyagolhatjuk el egyetlen napra sem a sétát, a futtatást, a játékot.

Egészség

Sajnos állataink is ki vannak téve különféle betegségeknek. Legfontosabb dolgunk a megelőzésben rejlik. Védőoltások, külső és belső élősködők elleni védelem (féregtelenítés, bolha és kullancs riasztás) ma már nem számít luxusnak! Ha mégis megbetegszik kedvencünk, állatorvoshoz kell fordulni vele minél előbb, mert a betegség korai stádiumban sokkal könnyebben, hamarabb és kevesebbért is gyógyítható.

Utódok

Nemcsak kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. A felelőtlen szaporítás következtében hazánkban a gazdátlan állatok száma óriási. Csak törzskönyvezett, a fajtastandard követelményeinek megfelelő, egészséges, stabil idegrendszerű kutyával tenyészünk! Egyéb esetekben a legjobb és biztonságos megoldás az ivartalanítás!

Környezet

A felelős állattartásnak az a lényege, hogy társállat és gazdája úgy tudjanak harmóniában együtt élni egymással, hogy ebben a kapcsolatban ember és állat is jól érezze magát, s mindez összhangban legyen környezetükkel is.

Itt a lakáson, házon kívüli környezetre gondolunk. Nem árt ismerni a helyi állattartási rendeleteket! Amennyiben ezeket a dolgokat letisztáztuk, kutyánk elsajátította a "társas együttélés" szabályait, élhetünk békében és szeretetben, családunkban és tágabb környezetünkben.