Főoldal » Programok » Közös a felelősségünk

Ezen a napon a bátorságra emlékezünk, amellyel az ország lakossága példát mutatott az egész világnak; de emlékezünk hősi halottainkra, a kivégzettekre, az elhurcoltakra, a bebörtönzöttekre, s azokra, akik itt, településünkön próbálták a pesti hírek nyomán megváltoztatni a rendszert, s új jövőt szerettek volna építeni nekünk – fogalmazott beszédében Novák Ferenc polgármester.

1956 után hosszú évtizedekig egy helyben rostokoltunk. Először 1990-ben nyíltak utak Magyarországon. Hosszú utat jártunk be azóta, s most is göröngyös úton vagyunk – ha csak a gazdasági nehézségekre, a migrációra gondolunk. Ugyanakkor élnünk kell mindennapjainkat. Itt Zalakaroson is, ebben a kivételes lehetőséggel és szerencsével megáldott városban. ’56 hősei hozzájárultak ahhoz, hogy most demokráciában élhetünk, szabadon választhatunk, dönthetünk. Forradalmak és szabadságharcok egyedülállóan ritka teljesítményei a nemzetnek. Folytonos forradalmak nincsenek. Ma a mindennapokban kell helytállnunk, becsülettel dolgoznunk. Ez a mi felelősségünk, és ekkor sáfárkodunk jól 56 örökségével. Lehetőségeket kaptunk; példát, hogy ellen kell szegülni és tiltakozni a mindennapokba való beavatkozás, az önkény ellen. A nemzeti ünnep soha nem önmagáért való. Ilyenkor jó lenne, ha háttérbe szorulnának a hatalmi ambíciók, és felülkerekednének azon értékek, melyek összekötnek és megerősítik bennünk az együvé tartozást, a közös felelősséget az ország, a település sorsa iránt – hangsúlyozta.

Beszédét az általános iskola 5. és 7. osztályosainak ünnepi műsora és a Dalárda-Vegyeskar előadása zárta, s a jelenlévők az ’56-os kopjafánál koszorúval tisztelegtek a hősök emléke előtt.