Főoldal » Programok » Kezdődnek a bornapok, átadták a város bora címet

A négynapos rendezvényt augusztus 6-án Novák Ferenc polgármester nyitotta meg, aki beszédében a gyógyvíz mellett a bor, a borkultúra fontosságára, utóbbi színvonalas ápolására hívta fel a figyelmet.

A polgármester több érdekességről is beszámolt a szőlőtermesztés hagyományaihoz kapcsolódóan, így például, hogy környékünkön már a kelták is foglalkoztak szőlészettel, a Garabonc és Zalamerenye határában zajlott ásatásokról pedig szőlő motívumokkal díszített használati tárgyakat találtak.

Önkormányzatunk egyik önként vállat kötelezettsége a szőlő és borkultúra ápolása, támogatása. Az önkormányzat 2002-től tagja a Zalai Borút egyesületnek, 2012-től a Borvárosok Országos Szövetségének. Negyedszer vettünk részt a Koccintás országos versenyen-szép eredménnyel. A hagyományok őrzése keretében közterületen helyeztünk el szőlőprést. Utcákat neveztünk el ezzel kapcsolatban.: Szent Orbán út, Bor utca, Rizling utca, Szőlő utca, Hegyalja,Zalagyöngye, Tónai utca.1999-től pedig évente megválasztjuk a Város Borát – jelezte a polgármester.

Ez évben Zalakaros Város fehér bora címet Balogh László bortermelő Olaszrizling fehérbora nyerte. A Zalakaros Város Vörös bora címet pedig a Cezar Winery Kft. 2011-es Syrah vörösbora, ez utóbbinál a díjat átveszi Császár István, a tulajdonosa vette át Novák Ferenctől. Mindkét díjazott immár negyedik alkalommal érdemelte ki borával a megtisztelő címet.

Jó borok mellé jó nóták és táncok is dukálnak: minderről a megnyitót követően a Dalárda-Vegyeskar és a Karos Táncegyüttes gondoskodott.

A bornapok kiváló koncertekkel, kézműves kirakodó vásárral, ízletes ételekkel és italokkal várják a nagyérdeműt a következő napokban.

Forrás: Zalakarosi Krónika