Főoldal » Programok » Intelligens zebra épült
Intelligens zebra épült

Az „okos zebra” abban a pillanatban, amikor gyalogost észlel, a felfestés mellé kihelyezett lámpákat működtetni kezdi, így azok villogása felhívja az autósok figyelmét a gyalogos forgalomra.

Ma, amikor egyre gyakrabban olvasunk zebrán történt tragédiákról híreket, nagy előrelépésnek tekinthető, hiszen biztonságérzetünket alapvetően határozza meg, erősíti.

Novák Ferenc polgármestertől megtudtuk: 2019. januárjában kapta Zalakaros önkormányzata azt a megkeresést, melynek keretében a Balatoni Fejlesztési Tanács támogatásával a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság „SafeCross intelligens gyalogosátkelő rendszer kiépítése Zalakaroson” tárgyú projektje megvalósulhatott. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyertes pályázatának a Petőfi-Bodahegyi és Park utcák kereszteződése adott helyszínt, a rendszer fenntartása az önkormányzat feladata lesz a következő öt évben. A megközelítőleg hárommillió forintos költségű projektet az önkormányzat közel 400 ezer forinttal támogatta.

A kétsávos úton mozgásérzékelő kamera segítségével sávonként 3, összesen 6 darab LED lámpa figyelmezteti az autósokat a gyalogátkelőhelyhez érkezők jelenlétére, biztosítja a biztonságos közlekedést a közlekedési csomópontban. A projekt műszaki átadása a közelmúltban megtörtént, fotónkon ennek a pillanatait örökítettük meg.