Főoldal » Programok » Igényes metszete a népi kultúrának

A kertmoziban a Zalakarosi Kulturális Egyesület által rendezett folklóresten színvonalas produkciókat láthatott a közönség, melynek mindegyike bizonyította, hogy az együttesek rengeteget dolgoztak az év során, s méltóak az elismerésre, a közönség vastaps jutalmára.

Az idei folklórest nemzetközire is szélesedett, hiszen azon a horvátországi Nedelisce kulturális együttese is fellépett, a tamburazenekar és a táncosok műsora különleges színfoltja volt a rendezvénynek.

Novák Ferenc polgármester úgy fogalmazott: rendkívül büszke a rendezvényre, mindenkire, aki abban részt vállalt: szervezőkre, fellépőkre egyaránt.

Igényes metszete a népi kultúrának

- A Zalakarosi Kulturális Egyesület feladatául tűzte ki a kultúra, a művészetek népszerűsítését kulturális rendezvényeken, fellépéseken keresztül. Az egyesület célja, hogy folytassa a hagyományőrző csoportok 2002 óta egészen 2011-ig a Kertmoziban Folklórest címmel megrendezett programjait. Az elmúlt év sikere után nemzetközivé bővült a hagyományőrző est a településsel szoros kapcsolatot ápoló horvát település kulturális csoportja fellépése nyomán, aminek ugyancsak nagyon örülök – fogalmazott a rendezvényt követően a polgármester.

Mint mondta: a hagyományok és ápolásuk gazdag múltra tekintenek vissza városunkban.

- A Búzavirág, a Gyöngyvirág, a Rügyecske, a Zöld Ág és a Bottal-fogó együttesek közel 90 tagja a népi játék, a néptánc műfajában jeleskedik. Az ovisokból álló Búzavirág csoport a legfiatalabb csapat, míg a Bottal- fogósok a szülők generációját jelentik. A fellépő öt csoport műsora igényes, szép metszetét adja a népi kultúra e szeletének, s az együtteseket remekül egészíti ki és kíséri a Vizeli József vezette Bojtár Népzenei Együttes.