Főoldal » Programok » Huszár Győző tiszteletére avattak táblát
Huszár Győző tiszteletére avattak táblát

Az emléktáblát Novák Ferenc polgármester és Grófné Csatos Andrea iskolaigazgató leplezte le.

- Huszár Győző emléke, ha el is veszne az emberek emlékezetében, könyvei által örökre megmaradt, művei halhatatlanná tették a nevét – mondta el avató beszédében a polgármester.

Huszár Győző 1899-től tanítóskodott különböző helyeken, 1918 és 1940 között volt Zalakaros tanítója, de 1956-ban bekövetkezett haláláig Zalakaroson élt. Szlovák, német, francia, olasz, latin, görög nyelven beszélt. Tudományos munkát folytatott a neveléstan, a filozófia, az algebra, a felsőfokú matematika területén.

Három kötetes neveléstana 1396, hét kötetes bölcselete 1658 oldal!

A különös neveléstan címmel írt könyvet, de köteteket írt a diffrenciál számításról, az integrálszámításról.1938-ban, országos periodikában (Nemzetnevelés) jelent meg a “Néhány szó a tanítóakadémiáról és líceumról” című cikke. Néhány könyvét pártfogoltjának, Béli Józsefnének (ő 1954-ben került Karosra) ajándékozta.

- Pfeifer János, másik híres szülötte a településünknek, Huszár Győzőt tanítójának, jótevőjének mondta, és zseninek nevezte őt – jelezte a polgármester. - Huszár Győző büszkén és méltón állhat Móra Ferenc párjaként, társaként az iskola bejáratánál. Emlékét mindnyájunknak kötelessége ápolni, tisztelegni e kiváló tanító és tudós előtt. Azt, hogy ezt ilyen formában is megtehetjük, egy nagylelkű felajánlásnak köszönhető. A felajánló kérte, hogy neve maradjon titokban, annyit elmondhatok, hogy karosi és hogy hálából és köszönete jeléül  tette az iskolában kapottakért. Köszönet érte; e tett illik Huszár Győző szellemiségéhez, a nevelés értékeihez, a példamutatás,a szerénység erényéhez – hangsúlyozta a polgármester.