Főoldal » Programok » Helyi értékeinkkel a Magyar Kultúra Napján
Helyi értékeinkkel a Magyar Kultúra Napján

A Himnusz születésnapján, az általános iskolában tartott ünnepségen ismét színvonalas produkciókkal mutatkoztak be együtteseink, a legkisebbektől az idősekig.

A résztvevőket Novák Ferenc polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédében elmondta: országunk 30 év óta ünnepli a kultúra napját, január 21-én. Kölcsey Ferenc Himnusza keletkezésének időpontjában.

-          Mi, zalakarosiak helyi és karosi kultúrával emlékezünk meg erről a napról – mondta a polgármester.

Kodályt idézve úgy fogalmazott: a kultúrát megszeretni, tanulni nehéz, elveszíteni könnyű, ne hagyjuk hát, hogy ez megtörténhessen. Kiemelte: a kultúra közösségeink összekovácsolódása, fejlesztése szempontjából is nélkülözhetetlen, ám helyi értékeink, együtteseink, egyéb kincseink beépülnek a turisztikai kínálatunkba is. Idén a Bottal-fogó együttes alakulásának tizedik, a Zöld Ág Táncegyüttes létrejöttének 25. évfordulóját is ünnepelhetjük. A Puchheimmel idén 30 éves barátságról megemlékező bajor rendezvényen ez évben a Bottal-fogó együttes képviselő művészeti szinten Zalakarost – említette Novák Ferenc.

A polgármester kiemelkedő eredménynek, kulturális eseménynek nevezte, hogy az elmúlt évben Nagy János és Kiss Mihály zalakarosi költők verseskötetet jelentettek meg, és a szintén zalakarosi Krégár Hajnalkának kiállítása nyílt Nagykanizsán. Kiemelte továbbá a 20 esztendős Vonós Kamarazenekar elmúlt évi jubileumi koncertjét, és azt, hogy megyei értéktárba kerülhetett már számos rendevényünk, népművészeti örökségünk.

A beszédet követően a helyi kultúra „követei” adtak műsort, melyet most is vastapssal jutalmazott a közönség, az est végén pedig az együttesek művészeti vezetőinek köszönték meg az eddigi munkát.