Főoldal » Programok » Fennállásának 50.évét ünnepelte a Zalakarosi Fürdő

Mára Zalakaros létesítményét az ország hatodik legnagyobb fürdőjeként tarthatjuk számon. Az erre épülő turizmus várost teremtett itt, a zalai dombok között – fogalmazott Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős államtitkára a fürdő fennállásának 50. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

Az államtitkár elmondta: az eltelt időszakban a fürdőkomplexum 5 ezer négyzetméteresre bővült. Zalakaros az elsők között volt, mely a Széchenyi Terv pályázataiból sikerrel részesült, s ma a régió egyetlen négy évszakos fürdőjeként tarthatjuk számon. Mindezek mellett, éppen a fürdőre alapozva a város évente több mint 400 ezer vendégéjszakát regisztrálhat, ennek alapján pedig évek óta a hazai fürdők top listája első tíz helyezettje között találhatjuk. Úgy fogalmazott: a fürdő sokat köszönhet az utóbbi évek kisgyermekesek számára történt fejlesztéseinek, hiszen így alkalmassá vált több generáció egyidejű, egymástól mégis elszigetelten történő fogadására.

Novák Ferenc polgármester beszédében arról szólt, hogy a település éppen a fürdőnek köszönheti fellendülését. Míg Zalakaros 1965 előtt egy kis zalai falucska volt, a turizmusnak köszönhetően előbb nagyközségi (1984), majd városi (1997) rangot kapott. Hangsúlyozta: a fürdő jelenleg is Zalakaros boldogulásának záloga, és minden településvezetés fontosnak tartotta és tartja, hogy megfelelő módon bánjon ezzel az értékkel.

Zalakaros a megye büszkesége – ezt már Manninger Jenő kormánybiztos, országgyűlési képviselő jelentette ki beszédében. – Ugyancsak kiemelte a város pályázati sikereit, a turizmusban elért eredményeit, s mint mondta: bár a verseny a fürdők között nagyon komoly, Zalakaros eddig mindig megállta a helyét.

Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke a fürdő létesítésében, a folyamatos fejlesztésekben közreműködő személyeknek mondott elsősorban köszönetet, majd Ruszinkó Ádám, Manninger Jenő, Novák Ferenc és Bene Csaba leleplezték azt az emléktáblát, mely az 50 éves múltat fémjelzi ezentúl a fürdő fogadóépületének bejáratánál.

Krampek Mihály, a fürdő vezérigazgatója pedig oklevéllel és jutalommal köszönte meg azoknak a munkáját, akik a fürdő fennállása óta a legelhivatottabban, illetve a leghosszabb ideje látják el lelkiismerettel és szakmai alázattal munkájukat. Elismerést vehetett át Czippán Sándor, Köves Lászlóné, Sztrézáné Markó Klára, Turi Jánosné, Szabadi László és Szabó Imre.
Az ünnepséget követően a Hunguest Hotel Freya épületében tartott fogadáson Krampek Mihály mondott pohárköszöntőt. Elismeréssel és köszönettel szólt Kovács Antal, Német László, Szirtes Lajos, Horváth Vencel és dr. Burján Richárd korábbi munkájáról, s köszöntője végén úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a jó Isten továbbra is Zalakarosra mosolyog.

A fürdő nyitásának 50. évfordulója alkalmából kiadott sajtóanyag szerint az önkormányzati tulajdonú részvénytársasággá válás óta a fürdő tárgyieszköz értéke közel nettó 7 milliárd forinttal növekedett, vagyis az 1992-es 334 millióról 2014-re 7 milliárd 320 millió forintra emelkedett. A pályázatokkal létrejött beruházások összértéke nettóban mintegy 5,5 milliárd forint, amelyből a pályázati támogatás összege 1 milliárd 655 millió forint volt.

Az átlagosan 180 dolgozót foglalkoztató fürdőben a fejlesztések a megtermelt nyereségből, az önkormányzat által fel nem vett osztalékból, alaptőke-emelésből és pályázati forrásból, valamint beruházási, fejlesztési hitel bevonásával valósultak meg.