Főoldal » Programok » „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”
„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”

Az egybegyűltek előtt Novák Ferenc polgármester mondott ünnepi beszédet, melyben arról szólt, hogy a 175 éve történteket nem csupán egy történelmi eseményként tartjuk számon; 1848. március 15. az értékek és az eszmék jelképe is, amelyek ma is időszerűek és fontosak számunkra.

Az akkori események arra emlékeztetnek minket, hogy soha nem szabad feladni a küzdelmet a szabadságért és a demokráciáért, és hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a közösségünkért és az országunkért.

- A márciusi ifjak példát mutattak nekünk. Példát a hit és az akarat erejével. Az ő cselekedeteik örökre meghatározzák a magyar történelmet. Erőt meríthetünk tetteikből, felnézhetünk áldozatkészségükre, és követnünk kell az általuk kijelölt utat. Azt az utat, melyet nekünk, magyaroknak szánt a történelem. Egy kis nemzetnek Európa szívében, amely dacolva elnyomással, idegen hatalommal, történelmi tragédiákkal, ma is itt van, küzd népéért. Példájuk mutatja, megéri összefogni, hinni és dolgozni, mert a közös szerepvállalás nem elsősorban önmagunk miatt fontos. Nekünk, felnőtteknek, példát kell mutatnunk gyermekeinknek. Örökségünket megtartani, ápolni és gyarapítani, jelenünket tisztességgel megélni, élhető jövőt tervezni; ez nagy felelősségünk feléjük. Gondolkozzunk és dolgozzunk együtt, építsünk és tegyük meg mindannyian, amire képesek vagyunk. Az akarat az, amely egy irányba visz, a közös cselekvés pedig mindig eredményre vezet. Széchenyi Istvánt, a reformkor nagyját idézve: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen“ – mondta beszédében a polgármester.

A hagyományokhoz híven az önkormányzat és az általános iskola képviselői koszorút helyeztek el Batthyány Lajos szobránál, a Dalárda-Vegyeskar pedig a ’48-as eseményeket idéző dalokat adott elő.