Főoldal » Hírek » COVID-19 tájékoztatás (2020.11.24.)

Tisztelt Zalakarosiak!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy településünkön a mai, vagyis a 2020. november 24.-i nyilvántartásunk szerint 6 fő van járványügyi elkülönítés, 9 fő pedig járványügyi megfigyelés alatt.

 

Összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat, amelyeket a vírusterjedés megakadályozásának céljából mindenkinek be kell tartani:

  1. Mossunk kezet gyakran és alaposan!
  2. Továbbra is tartsuk a 1,5 méteres védőtávolságot!
  3. Mindannyian hordjunk maszkot!
  4. Lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt helyszíneket, csoportosulásokat!
  5. Tartsuk be a látogatási tilalmat a kórházakban és az idősotthonokban!

 

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján a korábbi intézkedéseket számos ponttal kiegészítették, azonban az egyik legfontosabb, mely mindannyiunkat érint:

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

 

Az ebek (egészségügyi) sétáltatását tekintve ajánljuk, hogy azt lehetőség szerint ne a kijárási korlátozás időszakában tegyék. Amennyiben ezen időszakon kívül teszik- (este 8 óra és reggel 5 óra között), megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

A rendőrség ellenőrizheti, így kérjük, amennyiben ilyen célból elhagyják otthonukat, vigyék magukkal a személyi irataikat, és az eb oltási könyvét.

 

A fenti kormányrendelet részleteit, és a további szabályokat itt találják: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000484.kor

Figyelem!

Mától (2020.11.24.) az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak, hétvégén pedig 8 és 10 óra  között.
Ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltokban Az idősek bármikor vásárolhatnak, tehát ezen időszakon kívül is.

Ahogy a kijárási tilalom ideje alatt például a kutyasétáltatást, így ezt is ellenőrizni fogják, kérjük figyeljenek oda az idősávokra!
A rendelkezések megszegését szankcionálhatják!

Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát!

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk családtagjainkra!

Köszönjük!

 

Novák Ferenc

polgármester