Főoldal » Hírek » COVID-19 tájékoztatás (2020.11.09.)

Tisztelt Karosiak!

Településünkön az utóbbi egy hétben nem volt  sem fertőzött, sem megfigyelés alatt álló személy. Sajnos a mai nappal (november 9.)  arról kaptuk tájékoztatást, hogy  8 fő van járványügyi megfigyelés alatt.

 

Bizonyára figyelemmel kísérik a híradásokat, és a korlátozó intézkedéseket is, de az információk megosztásának céljából egy rövid összefoglalót mi is közzé teszünk:


Amennyiben az Országgyűlés 2020.11.10.-én, kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, akkor kedd éjféltől számos korlátozó intézkedés lép életbe Magyarországon.

A következő információkat nemrég Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebook-oldalán közzétett videóban. Az intézkedéseket a kormány 30 napra vezetné be, szükség esetén pedig meghosszabbíthatja.

 

A bejelentésben elhangzott korlátozó intézkedések az alábbiak:

⚠️ este 8 óra és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lesz; 8 órára mindenkinek haza kell érni, felmentés a munkába, és a munkából hazajárás és rendkívüli esetekben lehetséges,

⚠️ minden gyülekezés tilos,

⚠️ az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak,

⚠️ az üzletek, a fodrászatok, a kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak,

⚠️ a szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti célból érkezőket,

⚠️ általános rendezvénytilalom lép életbe,

⚠️ családi-, vagy magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt,

⚠️ esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, az egyházi illetve polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanuk, a szülők és a testvérek vehetnek részt,

⚠️ temetéseken legfeljebb 50 fő vehet részt,

⚠️ a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni,

⚠️ szabadtéren az amatőr csapatsport tilos, az egyéni sportolás megengedett,

⚠️ a szabadidős létesítményeket bezárják – ide tartoznak az állatkertek, múzeumok, színházak, edzőtermek, uszodák,

⚠️ a felsőoktatás csak online formában működhet, és a felsőoktatási kollégiumokat is bezárják,

⚠️ középiskolákban a 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe, az általános iskolák, óvodák, bölcsődék nyitva maradnak,

⚠️ a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, a bölcsődei- és az óvodai dolgozókat hetente célzottan tesztelik.

⚠️ A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalások 80 %-át az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsátsák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

⚠️ Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetnie, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsátsák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

 

Kérem, amennyiben életbe lépnek a fenti korlátozó intézkedéseket, ne csak saját maguk, hanem szeretteik, és a környezetükben élők érdekében is tartsák be a leírtakat!

Vigyázzanak magukra és szeretteikre, vigyázzunk egymásra!

 

Novák Ferenc

polgármester