Főoldal » Programok » A tűzoltókat köszöntötték
A tűzoltókat köszöntötték

Mit üzenhet nekünk, mai embereknek Szent Flórián élete, magatartása és mártírhalála? - tette fel a kérdést beszéde során a polgármester.

- Talán azt, hogy van kitől és miből példát meríteni. Szent Flórián bebizonyította, hogy a nagy tettekre ösztönző lelkiállapot az emberek által elérhető. Példát adott arra is, hogy az a tulajdonság vagy lelki állapot, amely az embert képessé teszi arra, hogy bátran viselkedjen, ugyancsak elérhető. Ezért a legtöbb ember képessé válhat arra, hogy veszélyben, vagy veszélyes következmények tudatában is félelem nélkül, a legjobb meggyőződése szerint cselekedjen.

Minden korszakban szükség volt bátor nőkre és férfiakra, akik e nagyszerű személyiségjegyekkel felvértezve harcoltak az elszabadult elemekkel, mentettek életet, vagyont, miközben sokszor maguk is áldozatul estek.

A hősiesség, a bátorság, az önfeláldozás, a bajtársiasság, az új évezred tűzoltóinál szakmai tudással, gyakorlati tapasztalattal és hivatástudattal párosul.

Ők azok, akik elsőként szállnak szembe a tűzzel, a vízzel, a természeti erőkkel. Sok milliárdos értéket, számos emberi életet mentenek meg, amelyet a kívülállók igen gyorsan elfelejtenek, mert egy eloltott tűz, egy megmentett emberélet csak napi hír a médiában.

Akik csak baj esetén ismerkednek meg a tűzoltók munkájával sokszor el sem tudják képzelni, hogy milyen fizikai és szellemi munkát igényel az arra való felkészülés, hogy embertársaink életét, testi épségét úgy tudják menteni, hogy közben maguk is épségben maradjanak.

Május 4-e alkalmat ad arra, hogy a tűzoltó társadalom reflektorfénybe kerüljön, dicsérettel, jutalommal ismerjék el egész évi munkáját. Örülnék annak, ha a hétköznapokon is elismernék nem mindennapi tevékenységüket. Ugyanis nemcsak a feladatokhoz szükséges eszközök megléte a fontos, hanem az is, hogy milyen a tűzoltók közérzete - hangsúlyozta Novák Ferenc.

A polgármester elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végzőknek, az állomás dolgozóit a Móra-iskola diákjai műsorral köszöntötték.