Főoldal » Programok » A pedagógusok munkáját köszönték meg
A pedagógusok munkáját köszönték meg

Novák Ferenc polgármester Béli Józsefné részére rubin diplomát adott át, ami a 70 éve megszerzett oklevélre emlékezteti a tanítónőt. Varga Attila gyémántdiplomát vehetett át, 60 éves pedagógus múltja tiszteletére.

Mindezek mellett a polgármester gratulált a Móra-iskolát vezető Grófné Csatos Andreának, aki éppen 30 esztendeje szerezte meg diplomáját.

Köszöntő beszédében Novák Ferenc úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy nem a körülmények, hanem maga az ember határozza meg a nevelés nívóját, a hiteles pedagógusok óriási hatást gyakorolnak a felnövekvő nemzedékre.

- Önök példát mutattak arra, hogy a hitelesség mellett a szeretet a másik fontos fundamentum, amelyre építhettünk. Nevelőmunkájuk eredményességéhez szükség volt hivatástudatra, az együttműködés készségére, igényességre, és nem utolsó sorban a változásokhoz való folyamatos alkalmazkodásra is - hangsúlyozta.

Az emlékdiplomás pedagógusok munkájával kapcsolatban kiemelte: hatalmas tisztelet illeti őket azért, hogy fél évszázad tanulói számára biztosították mindazt a példát és tudást, amivel elindulhattak egy önálló és felelősségteljes élet felé. Az, hogy megtalálták helyüket a világban, nekik köszönhető, és annak, hogy az oktatás mellett személyes tanácsokkal is segítették a fiatalok döntéseit, életét.

-  Önök példák! Ezt a példamutatást is megköszönöm,amelyet a fiatalabb pedagógus generációknak is  adtak. Egész életünk során ilyen pedagógusokat keresünk. Önök meg tudták mutatni, hogy igenis lehet sok évtizeden keresztül egy munkát végezni, hiszen ennek komoly nyomai vannak, mégpedig a tanítványok maguk.

Novák Ferenc arról is szólt, hogy óriási felelősség van a szívvel-lélekkel tevékenykedő óvónőkön, tanítókon, tanárokon, hiszen a jövő generációjának tudása, helytállása múlt rajtuk. A mindennapok egyre növekvő felelősségét csak azok voltak képesek vállalni, akik igaz elhivatottsággal és alázattal viseltettek pályájuk iránt.  Pedagógusnak lenni, gyerekekkel foglalkozni semmi mással össze nem hasonlítható, teljes embert igénylő hivatás. Itt súlya van egy szónak, egy mosolynak, egy simogatásnak, s egy összeráncolt szemöldöknek.  Az óvó nénik, gondozó nénik igyekeznek a világ szebbé tételén, ahol a legfontosabb: a gyerekek között.  Hol mesevárat építenek mosolyból, szép szavakból, hol almaágat rajzolnak; szívvel–lélekkel ott vannak gyermekeinkkel, velük együtt élnek, bizakodva szemlélik őket és elmondják mi helyes, mi helytelen.

A méltató szavak után a polgármester virággal köszönte meg a pedagógusok munkáját. A Szülői Munkaközösség nevében Matyovszky Zsoltné, a munkaközösség vezetője mondott köszönetet az gyerekek körében végzett pedagógusi munkáért, majd a gyerekek műsorral és virággal kedveskedtek.