Főoldal » Programok » A lengyelek avatási ünnepségén vettek részt
A lengyelek avatási ünnepségén vettek részt

Novák Ferenc polgármester, Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester és dr. Háda László plébános az olesnoi városvezetés meghívására az ottani Lengyel-Magyar szolidaritás körforgalom ünnepélyes avatásán és az azt követő ünnepségen vett részt.

Az olesnoi hivatalos ünnepségen. dr. Háda László plébános és az olesnoi lelkész, Walter Lenart megáldotta a körforgalmat, majd egy felemelő és hangulatos ünnepségre került sor a városházán, melyen beszédet mondott mindkét polgármester, valamint Magyarország Krakkói Főkonzulátusa nevében dr. Körmendy Adrienne főkonzul.

A főkonzul beszédében kiemelte: a két nemzet egymás iránti szolidaritása kivételes és jövőbe mutató érték, a magyar és a lengyel nép több történelmi korszakon átívelő barátsága egyedülálló szilárdságú Európában.

Novák Ferenc a jövőre 10 éves olesnoi kapcsolatot méltatta, kiemelte fontosságát Zalakaros életében. A polgármester egy szép gránittáblát ajándékozott az önkormányzat nevében lengyel barátainknak szolidaritásunk kinyilvánításaként.

Sylwester Lewicki, Olesno polgármestere rövid történeti megemlékezést követően a lengyel-magyar barátság fontosságáról beszélt, melyben kiemelt szerep jut a zalakarosi együttműködésnek, és szólt az együttműködés kibővítéséről, szorosabbra fűzéséről is.

Az ünnepséget követően a lengyel fél meghívására a zalakarosi és olesnoi küldöttség látogatást tett az Európai szolidaritás terén lévő Három kereszt-emlékműnél Gdanskban.