Harminc éve barátságban

A bajor településsel éppen 30 évvel ezelőtt írtak alá testvérvárosi szerződést az akkori polgármesterek: Szirtes Lajos és Herbert Kranzlein, és ezt a dokumentumot erősítette meg október 9-én a Városháza dísztermében kézjegyével Novák Ferenc és Norbert Seidl polgármester.

Az ünnepélyes eseményen részt vett Puchheim város delegációja, a zalakarosi képviselő-testület tagjai és mindazok, akik a kezdetek óta ápolják, erősítik ezt a kapcsolatot.

Norbert Seidl polgármester a 30 éves együttműködést méltatta, hangsúlyozva: Zalakaros akkor is és most is olyan értékeket tud felmutatni, melyek méltán keltik fel a figyelmet, az elismerést, és méltóak arra, hogy ezeket a német vendégek mind szélesebb körével ismertessék meg.

Hangsúlyozta: az eltelt három évtizedben rengeteg változás történt a településen, de a német-magyar kapcsolatokban is. Mára olyan barátságok, baráti közösségek alakultak ki, jöttek létre, melyek a lehető legerősebbre fűzik a települések közötti szálakat. Jelentős változás volt – hangsúlyozta -, hogy 2004-ben Magyarország is az Európai Unió részévé vált. Az uniós érdekszövetség tovább mélyítette a kapcsolatokat, és újabb lehetőségeket adott egymás megismerésére, elfogadására, támogatására. Norbert Seidl úgy fogalmazott: ma az a legfontosabb feladat, hogy az unión belül dolgozzunk együtt tovább, azoknak a közös értékeknek a mentén, melyeket mindkét ország elfogadott az unióba lépéskor.

Novák Ferenc polgármester arról szólt, hogy a bajor-magyar barátság egészen az államalapításig nyúlik vissza, hiszen első királyunk felesége, Gizella bajor hercegnő volt. Zalakaros büszke a királyi párt ábrázoló szobrára, mely e kapcsolatok kezdetére is felhívja a figyelmet. A polgármester méltatta mindazok munkáját, akik részt vállaltak és vállalnak Puccheim és Zalakaros együttműködésének elmélyítésében, bővítésében. Kiemelte az elődök: Szirtes Lajos és Herbert Kranzlein tevékenységét, a Puchheimi Német-Magyar Egylet munkáját, és köszönetet mondott azoknak a magánszemélyeknek, akik értékesebbé, árnyaltabbá tették az együttműködést.

A polgármesterek a 30 éves testvérvárosi szerződést aláírásukkal ismét megerősítették, és az ünnepélyes aláírást követően Norbert Seidl átvette a képviselő-testület által odaítélt Zalakarosért városi kitüntetést is.

Az ünnepség színvonalát a nagykanizsai Bojtár Népzenei Együttes hangulatos műsora emelte.